Posta
Posta
Posta
Posta
Crnogorski   English
Posta
Back to home
Call center

Web servisi

 
content start

Digitalni sertifikat

 
Pošta Crne Gore upravlja infrastrukturom javnih ključeva [PoštaCG-PKI] za javne potrebe države Crne Gore.

U okviru [Pošte CG-PKI] za potrebe davanja usluga certifikovanja uspostavljeno je certifikaciono tijelo sa samo-potpisanim certifikatom (Single Rooted Certification Authority) [PoštaCG-CA], koje izdaje kvalifikovane certifikate zainteresovanim fizičkim i pravnim licima.

PoštaCG] CA koristi jedno registraciono tijelo, koje radi u sastavu Pošte Crne Gore DOO i koje je ovlašćeno za provjeru identiteta korisnika u postupcima upravljanja certifikata kao što su prvo izdavanje certifikata, obnova certifikata, opoziv certifikata, za odobravanje zahtjeva za izdavanje certifikata. Registraciono tijelo proslijeđuje odobrene zahtjeve operativnom. S obzirom da RA prikuplja zahtjeve u papirnom obliku, jedna kopija originalnih zahtjeva proslijeđuje se u [PoštaCG] CA. Način proslijeđivanja može biti ličnom dostavom, ili internom poštom.

Registraciona tijela (Registration Authority - RA) Certifikacionog tijela Pošte CG su:
- Centralno registraciono tijelo (Central Registration Authority - CRA), koje radi u sjedištu Certifikacionog tijela Pošte i koje je ovlašćeno za odobravanje i pro-sledjivanje podataka za izdavanje kvalifikovanih elektronskih elektronskih certifikata i zahtjeva za promjenu statusa certifikata prema aplikaciji certifikacionog tijela.

- Lokalna registraciona tijela (Local Registration Authority -
content end